3 Comments
User's avatar
Gerald Bassleer's avatar

Bedankt Joachim! Nog eens een interessante kritische blik op de gang van zaken die genegeerd worden of ons 'verplicht' worden zoals de warmtepomp (= het nieuwe moderne middel zou ik geldpomp noemen)! Alleen zou ik China niet zien als een bedreiging maar eerder als een interessante zakenpartner die al 30+ jaren bezig zijn met hun toekomst, jammer genoeg met moderne koloniale principes in o.a. Afrikaanse landen, om grondstoffen te kunnen delven of beheer van de havens, enz. Maar dit deed doen onze Westerse naties (zeker USA) ook op hun manier.

Expand full comment
Peter Van Mele's avatar

Wel een zeer boeiend artikel het heeft mij sterk laten nadenken.

Kan men niet het beeld van de grot van Plato gebruiken. Men ziet enkel de schaduwen van het afbeeldingen. Men ziet enkel een partieel deel van de waarheid. Voor hen is het de volle waarheid. Men is zich hier niet van bewust.

Ofwel zijn er krachten die wel de volle waarheid kennen ?

Is het ten dienst staan van de oude media t.o.v. het industrieel militair complex gestuurd en eigen keuze ofwel onwetendheid en eigen aan de menselijke natuur ?

Expand full comment
Peter Van Mele's avatar

Ik wil later inhoudelijk nog terugkomen op het artikel.

Joachim ik meen toch dat er een fout in staat. "Want koeling vergt nu eenmaal ontzettend veel energie. Iedere graad (1°C) die u koelt, verbruikt driemaal meer energie dan iedere graad (1°C) die u opwarmt. Koelen is een energieverslindende luxe. Een luxe die we voorheen nauwelijks inbouwden in onze huizen."

Hedendaagse warmtepompen zijn juist efficiënt ook in koeling. Hier speelt toch de COP waarde. Dit is de verhouding van energie die je afvoert t.o.v. de energie die je moet toevoegen om die energie verplaatsing te realiseren.

Ik heb het ook een aan Grok gevraagd en ik kreeg toen als antwoord:

Voor een lucht-lucht-warmtepomp verbruikt het afkoelen van een ruimte met 1°C ongeveer 14% meer elektriciteit (0,714 kWh) dan het verwarmen met 1°C (0,625 kWh), vanwege een lagere COP bij koeling (3,5 vs. 4,0).

Note: ik spreek even niet over een geothermische warmtepomp

Expand full comment