5 Comments

Of een bewuste strategie van BRICS en hieraan gelieerde landen als Saoedi-Arabië om de westerse wereld (vooral Europa) een pak voor de broek te geven? Doordat er veel geld naar de oorlog is gevloeid en we hogere energiekosten gaan hebben dreigt een kolossale verarming van ons allen.

Expand full comment

Is de olie te goedkoop geworden om te ontginnen? Kunnen we er van uitgaan dat deze winter een dure gaat worden door bewust te weinig reserves van de producenten?

Expand full comment
author

Goeie vraag. De olieprijs heeft een sweet spot. Die ideale prijs voor de producenten is lekker omdat dat de aandeelhouders blij maakt en ruimte laat voor proefboringen, productieverbeteringen en scouting. Anderzijds mag de prijs niet zo hoog oplopen dat het de vraag vernietigt. Dat zagen we in 1971, 1974, 2008,...

Ja, het wordt wellicht weer een dure winter. Alle energie blijft duur en inflatie zal wellicht blijven wat het is, dus alleen daardoor verarmt de burger reeds met 5% a 10% per jaar. De druk op steenkool en aardgas wordt deze winter hoger dan vorige winter. De wereldwijde vraag en verbruik voor alle energievormen blijft toenemen en de kans is statistisch minimaal dat we weer zo'n uitzonderlijk warme winter zouden hebben.

Expand full comment

Is er meer informatie beschikbaar waarom Saoudi Arabië zijn productie heeft verminderd. Is dit een politieke/economisch keuze of is dit een gedwongen keuze?

Ik denk ook niet dat we nog sterk op Rusland moeten rekenen de volgende jaren om hun productie op te schalen de volgende jaren

Een oorlog heeft ook een grote kost en geeft hen minder middelen om te investeren in een opschaling van hun productie.

Expand full comment
author

Peter, wat een vraag. 'waarom SA zijn productie...', dat stof voor een artikel van 3000 woorden.

Rusland kan zich niet veroorloven om olie op te pompen die dan op de markt moet gedumpt worden of erger nog, gestockeerd. Het terug schroeven van 10 naar 8,5mbpd is een weloverwogen en doordachte ingreep die voorbereiding, tijd en geld kost. Rusland ziet zich liever verzekerd van 8,5mbpd die mooi van de hand gaan, dan in de markt iedere dag die olieplas te moeten opdweilen. Rusland heeft enorme voorraden en kapitaal. Zij zijn nog jaren van peak oil verwijderd. Rusland is dé swingproducer van de komende decennia indien haar economie, banksysteem en politieke orde intact blijft.

Niet de oorlog maar wel de sancties zorgen voor die ingreep en

marktverstoring. Sancties en embargo's creëren een enorme grijze en zwarte markt. 8,5mbpd kan je gemakkelijker bij gekende institutionele spelers afleggen en zo houdt Moskou meer controle over wie uiteindelijk hoeveel betaalt voor welke volumes.

Expand full comment