Opschudding in Straaljagerland
Deze publicatie behandelt het luchtgevecht in het Indisch-Pakistaanse grensgebied op 7 mei jl en de gevolgen ervan voor de wereldwijde wapenindustrie.
Er heeft zich een aardbeving voorgedaan in ‘Straaljagerland’. Chinese gevechtsvliegtuigen hebben voor het eerst twee Franse straaljagers uit de lucht gehaald.
Al jaren lezen we hoe de Chinese marine, landmacht en luchtmacht koortsachtig worden uitgebreid met oorlogstuig van eigen makelij. Vooral de Chinese marine krijgt een voorkeursbehandeling en bewapent zich met het beste dat de Chinese industrie te bieden heeft. De Chinese vloot is de voorbije 20 jaar bijzonder snel gegroeid1.
De numerieke omvang van een oorlogsvloot of luchtmacht is belangrijk. De wet van de grote getallen. Maar nooit eerder kon worden nagegaan hoe effectief of performant die Chinese wapensystemen in werkelijkheid waren. In het westen gingen we er zelfgenoegzaam van uit dat de Chinese industrie grote hoeveelheden achterhaalde westerse technologie kan namaken, maar technologisch tegen een achterstand aankeek inzake hightech en know-how. Dat idee blijkt definitief achterhaald.
Op 7 mei jl kwamen voor het eerst Chinese J-10’s van de Pakistaanse luchtmacht oog in oog met Franse Rafales van de Indiase luchtmacht. Bij die confrontatie werden - volgens Amerikaanse officials 2 Rafales uit de lucht gehaald2.
“Onze gevechtspiloten kregen de instructie alleen het vuur te openen wanneer zij zelf werden beschoten. Indien wij onze luchtmacht de opdracht hadden gegeven om zelf het initiatief te nemen, dan hadden onze J-10’s wellicht 10 tot 12 Indiase Rafales uit de lucht gehaald.”
- Ishaq Dar, de Pakistaanse minister van buitenlandse Zaken, 8 mei 2025
Indië van haar kant geeft het verlies toe van 3 vliegtuigen. Pakistan beweert dan weer 5 gevechtsvliegtuigen en 25 drones te hebben neergehaald3. Wat de exacte cijfers ook mogen zijn, het nieuws zorgt voor een schokgolf. De Dassault Rafale werd tot voor kort gezien als één van de meest performante platformen op de markt.
En het doet tal van vragen rijzen
Jarenlang stelden analisten zich de vraag hoe goed de Chengdu J-10 ‘Vigorous Dragon’ in werkelijkheid is en of de Chinese PL-raketsystemen werkelijk zo goed zijn als de Chinzen zelf beweren. Die vragen werden op het slagveld beantwoord.
De Chinese PL-15E Air-to-Air missile heeft een reikwijdte van 145km tegenover 100km voor de Franse ‘Meteor’ waarmee de Indiase Rafales waren uitgerust. ‘Luchtruim dominantie’ is inmiddels veel meer een kwestie van geleidings- en raket-technologie, dan van gevechtsvliegtuigen. Wat vandaag primeert is ‘Beyond Visual Range Air-to-Air Missile’ of BVRAAM. Het blijft een raadsel waarom de Indiase luchtmacht geen beroep deed op de Indiaas ontwikkelde en gebouwde Astra-III.
India's new Astra MK-III missile, renamed Gandiva, significantly increases its aerial combat capabilities with a range of 340 kilometers, surpassing rivals like China's PL-15 and the U.S. AIM-174.
- The Economic Times of India, 5 maart 2025 4
De Pakistaanse J-10’s bleken bijzonder ‘stealthy’. De Indiase vliegeniers wisten dat ze waren gedetecteerd door Pakistaanse RADAR’s, maar waren zich er niet van bewust dat Pakistaanse raketten op dat eigenste moment reeds onderweg waren. Ze hebben nooit geweten waar die Pakistaanse Air-to-Air raketten vandaan kwamen. Ofwel, “They never knew what hit them.”
De Pakistaanse luchtmacht heeft nog een aanzienlijk arsenaal aan bejaarde F-16’s, maar is de voorbije 10 jaar gradueel overgeschakeld op Chinese gevechtsvliegtuigen5, terwijl de Indiase luchtmacht een heterogene hutsepot blijft van Braziliaanse, Franse en Russische wapensystemen.
De integratie van homogene platformen en systemen blijkt in 2025 definitief de overhand te krijgen op diversiteit en veelzijdigheid.
Diezelfde wetmatigheid zien we vandaag op het Oekraïense slagveld.
NATO levert een allegaartje van ruim 15 verschillende artilleriestukken en een veelvoud aan uiteenlopende diameters en kalibers, terwijl de Russische artillerie beroep doet op slechts 3 verschillende standaarden. Homogeniteit garandeert eenvoud in logistiek, onderhoud, wisselstukken, opleiding, training, flexibiliteit, betrouwbaarheid en kostprijs.
AVIC Chendu Aircraft is de producent van dat bewuste jachtvliegtuig J-106. De aandelenkoers van de vliegtuigbouwer schoot zo maar even 40% omhoog. Niets demonstreert de capaciteiten van een wapensysteem beter dan bewezen successen op het slagveld.
Alle BRICS-landen kijken met verbazing naar wat zich verleden week afspeelde in het Indisch-Pakistaanse luchtruim. Nu China plots betaalbare en extreem performante gevechtsvliegtuigen blijkt te exporteren, kijken heel wat BRICS-landen naar bondgenoot China als de toekomstige leverancier van wapentuig.
De Chengdu J-10 (kostprijs : $40 miljoen) blijkt alles en meer te kunnen dan de Dassault Rafale (kostprijs : $300 miljoen). Aspirantlanden in het Midden-Oosten en de Global South voor wie Amerikaanse, Israelische of Franse gevechtsvliegtuigen altijd buiten budget waren, vragen nu offerte bij Peking. De droom van een eigen en competente luchtmacht lijkt plots haalbaar en veel goedkoper dan eerst gedacht.
Nu we vaststellen hoe performant de wapensystemen zijn die Peking exporteert naar buurlanden (systemen waarmee Rafales uit de lucht worden gehaald), rijst de vraag hoe capabel de systemen zijn die China voor zichzelf houdt en niet exporteert naar partnerlanden in de SCO7. Het mag duidelijk zijn dat het minderwaardige spul dat China wél exporteert, nu reeds volstaat om militaire grootmachten op afstand te houden en af te weren.
China heeft zichzelf zonet als wapen-exporteur op de wereldkaart gezet. De export van Chinees wapentuig naar Zuid-Amerika, Afrika of het Midden-oosten belooft weldra enorme groeicijfers te vertonen. Dat is bijzonder slecht nieuws voor westerse bewapeningsbedrijven zoals Lockheed, Boeing of Dassault.
In de dagen voor de pandoering kondigde New Delhi de bestelling aan van nog eens 26 bijkomende Rafales. Goed voor een contractwaarde van ruim $7,5 miljard.
Niet ver daar vandaan…
In de marge van wat zich in het Indiaas-Pakistaanse luchtruim afspeelde, moeten we ook even naar Jemen kijken. Daar voltrekt zich eenzelfde ontnuchterende realiteit. Jemenitische milities blijken in staat de meest geavanceerde MQ-9 Reaper Drones uit de lucht halen.8 Niet één of twee… Neen, de Houthi’s hebben inmiddels 27 MQ-9’s neergehaald. Ter info… Eén enkele MQ-9 Reaper9 heeft dezelfde kostprijs als een Russische SU-3510. Bij het bombarderen van Houthi-stellingen aan de monding van de Rode Zee, heeft de US Navy inmiddels ook twee F-18 Super Hornets verloren.
Amerikaanse admiraals aan het hoofd van de aanwezige battle groups waarschuwen hoe munitie aan hoog tempo wordt opgebruikt. Sinds oktober 2024 werd $1 miljard aan munitie erdoor gejaagd. Munitie is slecht één uitgavepost. De totale kost voor de militaire operaties (sinds oktober 2024) met twee vliegdekschepen in die ‘Carrier Battle Groups’ wordt geschat op ruim $3 miljard… dat komt overeen met de loonkost van 30.000 verplegers in het noodlijdende Amerikaanse gezondheidssysteem. Volgens analisten vergt het nog meerdere maanden vooraleer de Amerikaanse industrie weer voldoende munitie heeft geproduceerd om de Carrier Battle Groep ten volle te bevoorraden en terug gevechtsklaar te maken.
Toen die tweede F-18 Super Hornet verloren ging, had president Trump er schoon genoeg van en riep hij de overwinning op de Houthi’s uit.
Why Trump Suddenly Declared Victory Over the Houthi Militia
The militant group in Yemen was still firing at ships and shooting down drones, while U.S. forces were burning through munitions. President Trump has never bought into long-running military entanglements in the Middle East. It did not help that two $67 million F/A-18 Super Hornets from America’s flagship aircraft carrier tasked with conducting strikes against the Houthis accidentally tumbled off the carrier into the sea. By then, Mr. Trump had had enough.
- The New York Times, 12 mei 2025
Afsluitend
Die ongelukkige Indiase jachtpiloten hebben nooit beseft wat hen overkwam. Ze werden nietsvermoedend uit de lucht gehaald. Hetzelfde geldt voor de hele westerse bewapeningsindustrie. They too never knew what hit them.
Niet alleen vliegtuigbouwer AVIC Chengdu staat nu op de wereldkaart. Ook de rest van de menukaart ziet er interessant en veelzijdig uit, want China produceert veel meer dan alleen jachtvliegtuigen. China ontwerpt, ontwikkelt en bouwt alles. Zelf. En dit in tegenstelling tot alle westerse bewapeningsbedrijven zoals BAE, Raytheon, Lockheed, Safran, Bombardier of Boeing die extreem afhankelijk zijn van grondstoffen, materiaalstromen en half-fabrikaten uit… ? Ja, China.
Reageren kan in de comments. Vindt u deze publicatie de moeite waard, deel deze dan gerust, re-stack of klik op het 🩶.
disclaimer : deze publicatie is geen financieel advies. De informatie die hier wordt gedeeld, mag niet worden gebruikt als basis voor beleggingsbeslissingen.
In een volgende publicatie gaan we in op diezelfde grondstoffen, materiaalstromen en half-fabrikaten. Daarin overlopen we hoe niet alleen bewapeningsbedrijven maar ook de burgerluchtvaart wordt getroffen door tariffs en door het monopolie dat China heeft verworven voor alle essentiële grondstoffen waarmee Boeing en Airbus lijnvliegtuigen bouwen.
https://www.express.co.uk/news/world/1218710/south-china-sea-us-vs-china-naval-power-compared-military-spt
https://www.reuters.com/world/pakistans-chinese-made-jet-brought-down-two-indian-fighter-aircraft-us-officials-2025-05-08/
https://defence-blog.com/pakistan-confirms-j-10-played-central-role-in-skirmish-with-india/
https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/astra-mk-iii-indias-most-advanced-air-to-air-missile-set-to-alter-balance-of-power-with-its-unmatched-range/articleshow/118726844.cms?from=mdr#
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_Pakistan_Air_Force_aircraft
https://en.wikipedia.org/wiki/Chengdu_J-10
https://eng.sectsco.org/secretariat/
https://www.nytimes.com/2025/05/12/us/politics/trump-houthis-bombing.html
https://en.wikipedia.org/wiki/General_Atomics_MQ-9_Reaper
https://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-35
Ik denk dat het Westen de Bricks serieus onderschat heeft. De gevolgen zullen we in de komende jaren wel ondervinden...