exploratie naar nieuwe olievelden verloopt teleurstellend moeizaam
Rond deze tijd publiceren OPEC en GECF de cijfers voor het afgelopen jaar. In 2023 werden beduidend minder nieuwe gasvelden en olievelden ontdekt dan ooit tevoren. We overlopen de cijfers.
Onze wereldeconomie verbruikt dagelijks ongeveer 95 miljoen vaten ruwe olie. Dat zijn zo’n 36 miljard vaten per jaar. Om de gekende voorraden ook in de toekomst op peil te houden, moeten we dagelijks diezelfde hoeveelheid aan nieuwe voorraden ontdekken en toevoegen aan de ‘proven reserves’, ‘probable reserves’ of ‘possible reserves’. En daar knelt het schoentje.
Nieuwe olie- en gasvondsten daalden afgelopen jaar naar een historisch dieptepunt. In heel het jaar 2023 werden slechts 5 miljard vaten toegevoegd aan de gekende voorraden. Dat is grofweg een zesde van de hoeveelheid olie die we verbruiken. 60% van deze 5 miljard vaten zijn inmiddels ook geen liquids of vloeibare ruwe olie, maar wel aardgasreservoirs waarvan de energetische inhoud wordt uitgedrukt in ‘vaten’. Het is wat men ‘NGL’ noemt, ofwel ‘Natural Gas Liquified’1 : het condenseren van aardgas tot een laag-energetische vloeistof met olie-achtige eigenschappen en een lagere energiedensiteit.
Die trend is reeds jaren gekend, maar naarmate de jaren verstrijken, is de terugval steeds duidelijker afleesbaar in de cijfers en grafieken. De nieuwe vondsten doorheen 2023 staan in schril contrast met het jaar 2022, toen nog 10,5 miljard nieuwe vaten werden toegevoegd.
Hoewel de wereldwijde vraag naar energie alsmaar blijft stijgen, investeert de industrie verhoudingsgewijs minder middelen in de exploratie naar fossiele brandstoffen zoals olie en gas. De ESG en ideologisch gestuurde energie-transitie hebben een ontradend effect op de middelen die de industrie nog bereid is te investeren in bodemonderzoek en proefboringen.
Exploratie en de zoektocht naar nieuwe voorraden kost ook steeds meer geld. Dat is logisch omdat de meest toegankelijke en goedkoopste afzettingen met de hoogste kwaliteit reeds geruime tijd geleden werden ontdekt en verbruikt. De olie- en gasvelden die we vandaag vinden zijn complexer, duurder en van lagere kwaliteit.
Omgerekend kostte de exploratie naar nieuwe olie-gasequivalenten in 2023 zo’n $5,30- per vat tegenover $2,60- een jaar eerder. En ook de zoektocht naar echte liquids (vloeibare ruwe olie) werd voelbaar duurder : van $3,50- in 2022 naar $8,80- per vat in 2023. De verklaring hiervoor is niet ver te zoeken… 30% van al de olievondsten in 2023 werden gedaan in diepwater onder de zeebodem en nog eens 41% werd aangetroffen in sectoren die als ‘ultra-diepwater’ worden gecatalogeerd. Het ontginnen van de nieuwe ultra-diepwater-velden is lang niet rendabel aan actuele olieprijzen. Ruim de helft van alle ‘nieuwe olie’ werd in Zuid-Amerika en Azië aangetroffen.
Steeds oplopende exploratiekosten en de magere resultaten dreigen de investeringen in toekomstige oliewinning nog verder te doen afkalven waardoor zich steeds duidelijker een structureel tekort aankondigt voor de kubieke meters en vaten waarvan onze levensstijl, economie, pensioenen en sociale zekerheid zo afhankelijk is geworden. En dit terwijl de wereldwijde zucht en vraag naar energie alsmaar blijft stijgen.
De komende decennia zien we een jaarlijkse aangroei van honderden miljoenen nieuwe verbruikers van olie en gas. Mensen als u en ik die toetreden tot de middenklasse in groeilanden waar hele generaties zich uit de abjecte armoede en energiearmoede ploegen met slechts één doel : een westerse levensstijl.
De mondiale ‘proven oil reserve’ wordt vandaag geschat op 1.800 tot 2.000 miljard vaten.
Vindt u dit een interessante publicatie, dan kan u die waardering tonen met een ‘like’ of delen binnen uw eigen netwerk of vriendenkring. Zoals steeds kan u reageren in de comments.
NGL (Natural Gas Liquids) zijn vloeibare koolwaterstoffen zoals propaan en butaan, gewonnen uit aardgas, terwijl LNG (Liquefied Natural Gas) aardgas is dat tot een vloeistof is afgekoeld voor transport en opslag.
Misschien eindelijk eens dat waanzinnige olieverbruik terugschroeven dan.