China exporteert sinds 4 april geen magneten meer. Onze ‘just-in-time’ fabrieken worden als eersten getroffen. Zij houden van nature minimale voorraden aan en die voorraden zijn inmiddels uitgeput. We horen er nauwelijks iets over in onze media, maar dag na dag worden nu steeds meer Japanse, Amerikaanse en Europese productielijnen stil gelegd.
Sinds 4 april 2025 - twee maanden geleden inmiddels, heeft de Chinese regering de export en levering van ‘rare earth’ magneten stop gezet. Niet alleen aan de Verenigde Staten. Neen,… aan ieder land.
Slachtoffers zijn fabrieken die elektromotoren produceren, luidsprekers, sensoren, pompen, ventilatoren, precisie-instrumenten, ventielen,… alle componenten en halffabrikaten waarmee handboormachines, weegschalen, wasmachines of smartphones worden gemaakt.
Toen president Trump op 4 april zijn tariff-pakket uitrolde, had Peking een passend antwoord klaar. De uitvoer van ‘rare earths’ naar de V.S. werd ogenblikkelijk stop gezet. Nu zitten General Motors en Ford met de handen in het haar. Bij wapenbedrijven als Boeing, Raytheon en Lockheed - en bij gevolg in het Pentagon, heerst er paniek.
Bedrijven kunnen nog steeds omslachtige import-aanvragen indienen in Peking, maar die worden nog nauwelijks verwerkt. En wanneer dan toch een goedkeuring tot export volgt, dan laat de levering op zich wachten1.
"Duizenden aanvragen worden beoordeeld, maar de middelen van het ministerie zijn beperkt. We hebben de afgelopen week een aantal goedkeuringen gezien, maar sommige bedrijven hebben tientallen aanvragen ingediend. Sommige hebben de productie moeten stopzetten"
- Adam Dunnett, Brussel, 3 juni 2025
De markt voor ‘rare earth’ mineralen ($5 miljard per jaar) mag dan wel onbeduidend klein lijken in vergelijking met ijzererts of koper (samen $300 miljard per jaar), maar zonder die relatief kleine hoeveelheden Neodymium, Scandium of Samarium-Kobalt valt de wereldwijde productie van elektronica en precisiegereedschappen stil. Niet in China. Want China heeft ruim 90% van de wereldwijde mijnbouw, smelting, raffinage en verwerking van deze elementen in handen.
Autobouwers worden hard getroffen omdat zij relatief grote hoeveelheden aan ‘rare earth’ magneten verwerken in alle snufjes waarmee wagens vandaag zijn uitgerust. Niet alleen Elektrische wagens. Ook onze benzinewagens hebben elektrische ramen, airconditioning, een injectiepomp, rempedaal en schokdempers.
In Japan heeft Suzuki de productie fors terug geschroefd bij gebrek aan onderdelen. In Chicago is de productie van de Ford Explorer stil gelegd. Tal van Amerikaanse en Europese toeleveranciers hebben de voorbije dagen en weken fabrieken stil gelegd, anderen hebben de boeken neergelegd2. Indische fabrieken hebben nog voorraden tot midden juni, maar verandert er niets… dan valt ook daar weldra iedere productie stil3.
Productiebedrijven wereldwijd staan voor voldongen feiten. De oplossing beperkt zich tot één van beide verscheurende en suboptimale keuzes : ofwel Amerikaanse, Japanse en Amerikaanse fabrieken sluiten bij gebrek aan materialen, ofwel de productie integraal naar China verhuizen4.
Deze nieuwe realiteit van handelsoorlogen, protectionisme en invoerrechten laat geen ruimte of tijd voor tussenoplossingen. Tussenoplossingen bestaan niet.
Abonnees kunnen reageren in de comments. Vindt u deze publicatie de moeite waard, deel deze dan gerust, re-stack of klik op het 🩶.
disclaimer : deze publicatie is geen financieel advies. De informatie die hier wordt gedeeld, mag niet worden gebruikt als basis voor beleggingsbeslissingen.
https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3312953/eu-industry-could-grind-halt-over-chinas-rare-earth-restrictions
https://www.clepa.eu/insights-updates/press-releases/urgent-action-needed-as-chinas-export-restrictions-on-rare-earths-disrupt-european-automotive-supply-chains/
https://asia.nikkei.com/Business/Automobiles/Indian-carmakers-scramble-in-face-of-China-rare-earth-curbs
https://www.wsj.com/business/autos/car-companies-production-rare-earth-shortage-aaf87ad2
U toont hierbij aan hoe zwak de VS staat in deze onderhandelingen. Ik weet niet of ze China gaan toelaten om in de VS inspecties te organiseren.
De Amerikaanse trom zal misschien iets minder luid klinken.
Misschien een kleine aanvulling om eens na te kijken: Trump zou recent gebeld hebben met Xi hierover. Xi zou een stuk "toezeggingen" gedaan hebben dat er een stuk terug kan geëxporteerd worden