Vandaag gaat het embargo in op Russische brandstoffen, waaronder diesel
Europa heeft de afgelopen dagen en weken de import van brandstoffen uit het Middenoosten en de Verenigde Staten fors opgedreven. Daarmee bereidde het zich voor op de ontkoppeling van Russische brandstoffen, een sanctie die vandaag 6 februari in voegen treedt. Tot gisteren, één dag voor de start van het embargo, was en bleef Europa Rusland’s grootste klant van afgewerkte brandstoffen zoals diesel.
Vanaf vandaag kijkt Europa definitief naar het Middenoosten en de Verenigde Staten als noodleverancier van transportbrandstoffen. Maar hoewel de golfstaten de raffinagecapactiteit fors hebben uitgebreid, blijft die voorlopig ontoereikend voor de bijkomende vraag uit Europa. Ook de raffinagecapaciteit in de Verenigde Staten is ontoereikend voor de eigen interne consumptie waardoor de hoeveelheden die de VS kan exporteren minimaal zijn en blijven.
Wanneer op maandagochtend 6 februari het embargo op Russische olie en diesel ingaat, moet Europa de 1 miljoen vaten ruwe olie per dag, waarvan ruim 600.000 vaten diesel, elders zien aan te kopen.
Gegevens van International Energy Agency (IEA) tonen aan hoe de Russische dieselexport op een all-time high staat. In de maand december exporteerde Rusland zomaar even 720.000 vaten diesel per dag. Het merendeel daarvan naar Europa.
Het aanvullen van onze voorraden is geen slecht idee. Maar wat als die instroom van diesel nu dreigt stil te vallen? Diesel- en vooral goedkope diesel, is het levensbloed van onze economie, industrie, bouwnijverheid, landbouw en distributieketen.
Koeweit en Saudi Arabië zien de commerciële opportuniteit en spelen hier graag op in door de dieselproductie fors uit te breiden. En dat doen ze ook. Maar dat kost tijd. Daarom bestaat de vrees dat zeker tot het einde van dit jaar beduidend en voelbaar minder diesel voor handen zal zijn op de Europese brede markt.
Maar wat zagen we tegelijk de afgelopen maanden gebeuren? China verdubbelde haar import van Russische ruwe olie. Indië dat voorheen nauwelijks Russische importeerde, is vandaag goed voor ruim 1 miljoen vaten per dag. En ook Turkije heeft de invoer fors opgevoerd.
Door de sancties kopen Chinese, Turkse en Indische traders de Russische ruwe olie ver onder de marktprijs, met kortingen tot $40,- per vat en verkopen vervolgens de daaruit geraffineerde diesel aan recordhoge marktprijzen.
En op korte termijn? De voorraden zitten mooi vol, ook de hubs van Amsterdam-Rotterdam-Antwerp (ARA), maar de markt belooft tot zeker eind dit jaar erg krap te blijven. Of om het met de woorden van de analist te zeggen, “However, we would expect to see tightening once the ban is in place.”
Wanneer de aangelegde voorraden de komende maanden gestaag afnemen door terug lopende invoer, mag men verwachten dat dit tot prijscorrecties leidt.
Men moet met verbijstering vaststellen dat in het ochtendjournaal en onze media met geen woord wordt verwezen naar het embargo en naar de gevolgen van deze zoveelste sanctiegolf.
Reageren, opmerkingen plaatsen, vragen lanceren, kan zoals altijd onderaan in de comments.