Tijd om een reef te steken
Dit is niet het moment om in een kramp te schieten. We varen een onweerszone in. Dat wel. Dit is het moment om de boot klaar te maken voor een stevig onweer dat even kan aanhouden.
Deze 5e augustus verdient nu reeds een plaats in de economische geschiedschrijving. De cijfers zijn nog wat schimmig maar het lijkt erop alsof er nooit eerder meer 10y US bond en US t-bills werden verhandeld als vandaag, en dit terwijl talloze traders it-problemen kenden, portals en platformen offline gingen en oosterse beurzen de handel staakten. Tegelijk zien we de dollar haperen en niet verder oppikken.
“Wanneer zowel de goudprijs als de dollar blijft stijgen, dan zitten we nog niet aan het einde.”
Die vuistregel klop als een bus en daarom zien we hier een opvallende en veelzeggende trendbreuk. Dat is wat men in de zeilerij ‘Telltale Signs’ noemt. Die geven aan hoe het grootzeil moet worden getrimd. Fondenbeheerders, banken en traders vluchten nu massaal naar 10y bonds en treasury bills. Daarmee dekken ze hun posities en blootstellingen af om de volgende ochtend te halen. Dit is een rasechte margin call. Alles wat los en vast zit, wordt ten gelde gemaakt in ruil voor collateral voor lopende trades. Vandaar de massieve sell-off van edelmetaal, crypto, fondsen en aandelen.
De paniek in Tokyo zette de beurzen van Maleisië, Zuid-Korea ertoe aan om de handel in bepaalde aandelen stil te leggen. Zij beperkten de verliezen tot ‘single digits’. Op dinsdag volgt een voelbare correctie op de correctie van maandag. De eerste van meerdere naschokken.
Waarom Japan?
De afgelopen 2 jaar is de waarde van de Yen gekelderd tegenover de dollar van 1:100 naar 1:160. De recente heropflakkering naar 1:145 duwde de Japanse dollar-holdings negatief waardoor Japanse traders nu noodgedwongen dollar gedenomineerde assets van de hand doen.
In Europa kregen de Italiaanse en Franse beurzen eerder al een voelbare dreun. Niet toevallig omdat vooral daar Japanse investeerders grote kapitaalvolumes terug riepen. Mede daardoor verloor de nikkei225 index de voorbije 2 weken al 11% van haar waarde.
kruisbesmetting
Die ferme dip komt op een ongelegen ogenblik voor de V.S. De Amerikaanse cijfers voor het 2e kwartaal werden gepubliceerd en stemmen tot nadenken. Zelfs de Magnificent Seven Stocks (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, Tesla) blijken vandaag niet langer een veilige haven. Deze 7 aandelen tezamen verloren de voorbije dagen zo’n $800 miljard aan beurswaarde. Wanneer zelfs Berkshire Hathaway de helft van haar Apple-aandelen van de hand doet, dan blijkt dat een pavloviaans verkoopsignaal.
In situaties als deze lijden vooral speculanten grote verliezen en daarom liquideren zij nu noodgedwongen posities in futures en opties.
geen vangnet
De ECB, FED, BoE maar vooral de BoJ hebben de voorbije jaren onvoorstelbare verliezen opgestapeld en geboekt. Ze zijn virtueel failliet en moesten eigenlijk lang geleden reeds worden geherkapitaliseerd. Maar dat gebeurde niet.
Indien regionale banken of verzekeraars in de problemen komen… hoe zijn deze ECB, BoJ of FED dan nog in staat om bij te springen? Met welk eigen vermogen kunnen zij zich nog garant stellen voor eventuele verliezen bij kleine banken of Gsib’s. Het antwoord is, ‘niet’. En ook die realiteit wordt nu voor iedereen duidelijk.
Waarom nu? Vanwaar die plotse commotie? Is dit het doorprikken van de ‘everything bubble’? Je zou het gaan geloven.
Houthi’s, Hezbollah, Hamas
Brussels Airline besloot een week geleden om zeker tot 8 augustus niet langer op Tel Aviv te vliegen. Een voorzorgsmaatregel die meteen de onderhuidse escalatie tussen Israel en Iran weergeeft. Er roert zich iets. de 3H’s (Houthi’s, Hezbollah, Hamas) voeren iets in het schild. Althans, dat is wat velen aanvoelen en doorvertellen. Dat sentiment en die onzekerheid speelt zeker mee.
Tewerkstellingscijfers
Wall Street kent vandaag haar derde opeenvolgende dag van zware verliezen. Afgelopen donderdag publiceerde de US Bureau of Labor een barslecht ‘US Payroll Report’, wat beleggers wereldwijd ogenblikkelijk naar minder riskante activa dreef. Het maandelijks payroll report is een essentiële economische indicator. Het geeft een overzicht van het aantal nieuwe en verloren banen.
A-ha moment
Het is nu voor iedereen glashelder geworden dat de Amerikaanse economie al die tijd reeds in recessie verkeerde, ware het niet voor de perfide overheidprogramma’s met Orwelliaanse namen zoals, “American Rescue Plan Act”, “Infrastructure Investment and Jobs Act”, “CHIPS and Science Act” of “Inflation Reduction Act”. Deze overheidsprogramma’s vertegenwoordigen duizenden miljarden dollars en laten (samen met de duizenden miljarden aan QE) de Amerikaanse burger, economie en begroting achter met een onoplosbare en onaflosbare staatsschuld.
fungibility
Op momenten als deze komt iedereen erachter dat ook cryto niets meer blijkt te zijn dan ‘credit’. Een formidabele en hoog-technologische vorm van krediet, dat wel. Maar de ledger en blockchain, die crypto zo stabiel, handig, veilig, deelbaar en uitwisselbaar maakt, is tegelijk de reden waarom crypto geen ‘geld’ kàn zijn, maar slechts ‘credit’. De wetgeving rond crypto houdt een ‘counter party risk’ in. En daarom is crypto geen geld want echt geld kent geen tegenpartij.
Edelmetaal
Op dagen als deze tonen goud en zilver hun echte waarde. De prijs kelderde. Dit vertelt ons hoe liquide goud en zilver in werkelijkheid zijn. Goud- en zilverholdings laten zich ogenblikkelijk inruilen voor liquiditeiten waarmee andere posities worden afgedekt. What’s not to like? Wie op dagen als deze geen zilver of goud van de hand hoeft te doen, die zit na vandaag tweemaal goed.
VIX
VIX is het tickersymbool voor de Volatility Index en de maatstaf voor de verwachte volatiliteit in de aandelenmarkt op basis van de S&P500-index.
De VIX is een jaargemiddelde van de standaard deviatie van de bewegingen binnen de S&P500. Een VIX-cijfer van ‘60’ voorspelt sprongen van +4% of -4% op dagbasis voor de komende 12 maanden.
Afsluitend
Onze wereld blijkt op steeds lossere schroeven te staan. De V.S. en de Europese landen kampen met onhoudbare deficieten. Het rommelt in het midden-oosten, voor de kust van Taiwan en aan de oostgrens van Europa. Het grootste geld ter wereld trekt traag en gestaag weg uit de oude Westerse economieën en geldmarkten. Tegelijk waart er een onvoorstelbaar volume aan ongedekte schulden rond in het wereldwijde geldsysteem. Heel wat investeringen blijken nu slecht besteed en leveren niet het verwachte terugverdieneffect. Wanneer de schulden van vandaag niet gedekt blijken door toekomstige groei, dan verschuiven grote geldvolumes en kredieten naar asset classes die meer zekerheid bieden.
Net zoals vandaag gaat ook morgen weer iedere investeerder op zoek naar de minst vuile sok in de wasmand.
Vindt u dit een interessante publicatie, dan kan u die waardering tonen met een ‘like’ of delen binnen uw eigen netwerk of vriendenkring. Zoals steeds kan u reageren in de comments.
Weer zeer goed en belangrijk om op deze momenten zulke goede achtergrond te krijgen.
Even mijn gedachten:wat er mogelijk zou kunnen gebeuren. Wanneer storten de Amerikaanse bonds in?
Geopolitiek: Poetin is zeer symmetrisch in zijn denken. Veel van zijn acties zijn soms een gelijkaardige reactie als het Westen vroeger deed (zie Tom Sauer).
Wat Rusland het Westen verwijt is de levering van moderne Westerse aan Oekraïne die dan zogezegd door Oekraïne worden gebruikt tegen Rusland.
Nu zou Poetin hetzelfde kunnen doen met Iran. Hij zou wapens kunnen leveren die kunnen worden ingezet tegen Amerikaanse schepen. Ik vermoed niet dat hij fel zal reageren tegen Israël zelf.
Indien zou blijken dat de Amerikaanse schepen gemakkelijk kunnen worden getroffen, lijkt Amerika ook militair veel zwakker dan gedacht.
Het ganse vertrouwen in de USA kan volledig instuiken en dit reflecteert zich dan in ook het dumpen van Amerikaanse overheidsapparaat.