D.J. Trump : "Tariff is het mooiste woord ter wereld"
Wat is ervoor nodig vooraleer analysten positief of nostalgisch terug blikken op het tijdperk en beleid van president J.R. Biden? Een unilaterale handelsoorlog die de wereldeconomie ondermijnt?
Wie beeldfragmenten van D.J. Trump uit de jaren ‘90 herbekijk, die hoort hoe in die tijd Japan nog de grote boeman, parasiet en valsspeler was… met al hun innovatieve, hoogwaardige en agressief geprijsde exportgoederen.
Wie in diezelfde archiefbeelden enkele decennia doorspoelt, die merkt hoe tot voor kort China zich schuldig maakte aan diefstal, afpersing en dumping prijzen.
Tot ieders verbazing doet D.J. Trump ook nu weer wat hij had beloofd en aangekondigd. Wie dacht dat J.D. Trump zijn handelsoorlog exclusief zou richten op één enkele vijand, die had het fout. De president ontketent een handelsoorlog, niet met één land, maar met de hele wereld en geeft diezelfde wereldeconomie tegelijk een rotschop.
Maar de grote verliezer is de middenklasser, de prototypische Joe The Plumber, die leeft, werkt en spartelt van ‘paycheck to paycheck’. Het is een raadsel hoe deze zittende president een nooit geziene verkiezingsnederlaag en afstraffing denkt te vermijden tijdens de volgende midterms.
Het verkiezingsthema was ‘inflatie’. D.J. Trump zou de koopkracht en economie herstellen. Importtarieven als deze maken de $3.800 miljard aan geïmporteerde goederen fors duurder. Dat knaagt aan de koopkracht van de middenklasse. De CPI (consumer price index) dreigt abrupt, voelbaar en langdurig te stijgen.
“De Maat van heffing houdt geen steek”
Of toch?
Wat hebben landen als Brazilië, Chili, Columbia, Peru, Dominicaanse Republiek, Argentinië, Guatemala, Honduras en El Salvador met elkaar gemeen?
Drie eigenschappen. Al deze landen,
worden onderworpen aan een minimale importheffing van slechts 10%.
worden onderworpen aan een importtarief dat hoegenaamd niet overeenstemt met hun exportvolume en handelsoverschot ten aanzien van de Verenigde Staten.
liggen in de onderbuik en hemisfeer van de V.S. Het mag duidelijk zijn dat president Trump hiermee een mercantiele update van de Monroe Doctrine nieuw leven inblaast en al deze landen een gunstregime oplegt in vergelijking met de rest van de wereld.
Neen. Toch niet.
Trump’s adjunct-perssecretaris beweert dat de ingestelde importheffingen ‘wederkerig’ of ‘reciprocal’ zijn. En toch is dat niet het geval, in tegenstelling tot wat woordvoerders uit zijn kabinet beweren.
They didn’t actually calculate tariff rates + non tariff barriers. They just took our trade deficit with that country and devided it by that country’s exports to us.
- James Surowiecki, The New Yorker, April 3rd 2025
Kortom, de ingestelde importheffing is niet het wederkerige equivalent van de importheffing die dat land vandaag instelt op de V.S…, neen, het percentage dat Trump toepast, is een strafmaat op basis van het nominale handelstekort met dat land. De adjunct-perssecretaris voor het Witte Huis, Kush Desai, lijkt niet te begrijpen welke maatregelen zijn baas exact heeft uitgevaardigd of waarop de getaxeerde percentages nu daadwerkelijk zijn gebaseerd.
De dollar moet en zal ten allen prijze de reservemunt blijven
Tijdens zijn verkiezingsrally’s haalde D.J. Trump fors uit naar de BRICS en iedereen die de dollar of de status van reservemunt de ondermijnt.
“We will keep the US dollar as the world’s reserve currency. And it’s currently under siege.”
- J.D. Trump, verkiezingscampagne 2024
Trumps wil 2 x 2 tegenstrijdige mechanismen bestrijden met éénzelfde maatregel. En dat loop onvermijdelijk fout af.
Een sterke en hoge dollarkoers is goed voor het behoud van dat privilege van reservemunt, maar het schaadt tegelijk de eigen export.
Trump eist dat vreemde mogendheden Amerikaans schuldpapier blijven opkopen in ruil voor exportgoederen en tegelijk dollar gedenomineerde deviezen aanhouden. Wie dat niet doet, wordt er expliciet van verdacht de dollar te willen ondermijnen en is per definitie een vijand van Amerika. Tja,… dat wordt een moeilijke evenwichtsoefening. Want wanneer landen door deze tariffs beduidend minder zullen gaan exporteren naar de V.S., dan beschikken zij niet langer over de overschotten, de gelden of ‘foreign exchange reserves’ waarmee zij onder vorm van eurodollars, deviezenreserves of 10y bonds de dollar ondersteunen als ‘s werelds reservemunt.
Tot slot, 4 korte observaties
De markten zijn bloednerveus. Investeerders vinden dit maar niets. Ook zilver daalt fors tegenover goud. Begrijpelijk, want zilver heeft voornamelijk industriële toepassingen. De vraag naar industrieel zilver zal beduidend afnemen tegenover gemunt zilver. Een extra duw voor goud, waardoor de goud-zilver correctie in de toekomst alleen maar forser en nog explosiever belooft te worden. Alleen de timing is twijfelachtig.
Meer dan investeren in echte bedrijven, in echte infrastructuren of in tastbare goed-presterende producten, verkiest de institutionele belegger trackers, fondsen, hoog-gefinancialiseerde afgeleiden of derivaten. Wall Street ziet dit allemaal graag gebeuren, maar in Main Street sluiten de shopping malls. Met tariffs als deze wordt het voor Trump moeilijker dan ooit om investeerders aan te trekken die daadwerkelijk willen investeren, produceren en ondernemen op Amerikaanse bodem.
Trump hertekent de Amerikaanse fiscaliteit met een nooit-geziene schoktherapie. Hij verlegt de taxatie op bedrijven en ‘capital gains’ naar importheffingen op handelsgoederen en alledaagse verbruiksgoederen. De groot-industrie en het groot-kapitaal vaart wel bij deze belastingverlaging omdat het verschil als een verdoken tax zal worden bijgepast door de Amerikaanse consument die voortaan veel hogere prijzen betaalt en zijn/haar koopkracht verder ziet dalen.
De idee van Trump is niet helemaal ridicuul… de idee om de V.S. te her-industrialiseren. Maar zoiets doe je niet op een ambtstermijn van 4 jaar. Zoiets vergt een planbureau, sturing en bijpassing, langdurige investeringstrajecten in technologie, hoog-opgeleide arbeiders, onderwijs, R&D, regelgeving en infrastructuren. Een werk van 30 à 40 jaar. Ingrepen als deze werken alleen wanneer dit de aanzet is van weloverwogen lange termijnbeleid en een toekomstvisie die door 340 miljoen burgers ten volle wordt begrepen en gedragen.
Afsluitend
Deze 2e april 2025 zal de geschiedenis ingaan als een even groot fiasco als de Smoot-Hawley Tariff Act van 17 juni 1930 en een even grote schok als de Nixon-Shock van 15 augustus 1971.
‘Tariff’ is het mooiste woord in ons woordenboek, mooier dan ‘liefde’, mooier dan ‘respect.’
- D.J. Trump, verkiezingscampagne 2024
Het wordt snel duidelijk dat menig Amerikaan zich deze 4 jaar anders had voorgesteld.
Vindt u dit een interessante publicatie, deel die dan gerust binnen uw netwerk of op sociale media. Zoals steeds kan u reageren in de comments of me contacteren per mail voor opmerkingen of vragen.