BRICS+ Kazan Conference nabeschouwing met Assoc. Prof. Simon Michaux (Deel 2/2)
Simon Michaux heeft een PhD in mijnbouw. In dit deel 2 bespreekt hij de uitdagingen waar de mijnbouw voorstaat : de overgebleven ertsaders zijn steeds minder rijk en vergen steeds meer energie.
De these van Simon is eenvoudig. Toegang tot fossiele brandstoffen, mijnbouw, mineralen en ruwe grondstoffen zijn de meest prominente drijfveren voor de samenwerking die we steeds uitdrukkelijker tot stand zien komen tussen de landen uit het Midden-Oosten, Verre Oosten, BRICS+ en Global South.
In dit Deel 2 overloopt Simon de trend die mijnbouwgeologen reeds decennia geleden detecteerden. Wat anno 2024 voor ontginning overblijft, is beduidend armer in zuiverheid en concentratie. Daardoor dreigt de mondiale mijnbouwindustrie in de nabije toekomst voelbaar meer energie te gaan verbruiken dan ooit tevoren. Meer boren en dieper boren in steeds hardere rotsformaties, in minder toegankelijke en verafgelegen gebieden, meer puin transporteren, het gesteente tot steeds kleinere partities vergruizen en dit alles voor rots- of zandformaties die minder ertsen bevatten in vergelijking met 100 jaar, 50 jaar of zelfs 10 jaar geleden. Zo zal de mijnbouwindustrie, raffinage en metalurgie meer energie gaan verbruiken dan vandaag. Energieā¦ hoofdzakelijk onder de vorm van diesel, aardgas en steenkool.
Het gesprek met Simon Michaux kan u eveneens bekijken via deze link op het ongecensureerde platform Crowdbunker.
Vindt u dit een interessante publicatie, dan kan u die waardering tonen met een ālikeā of delen op social media, binnen uw eigen netwerk of vriendenkring.
Reageren kan zoals steeds in de comments.