Al is de leugen nog zo snel...
27 augustus 2024. Dit is een bijzondere dag. Vandaag lezen we zwart op wit dat Meta-baas Mark Zuckerberg tijdens de corona-periode onder druk is gezet om berichten rond het virus te censureren.
Eind 2022 publiceerde Steven Arrazola een bijzonder boek, “Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel.” Het is niet alleen bijzonder goed geschreven, het is een tijdscapsule die u terugflitst in de tijd. Naar een periode van synthetische angst. Een periode van repressie en draconische maatregelen, die de mens, de burger, onze kinderen, familiebanden, de economie en het bindweefsel van de samenleving onherstelbaar heeft beschadigd.
De mens vergeet snel
Maandenlang kenden onze nieuwsbulletins slechts 3 hoofdpunten : 1. het aantal nieuwe besmettingen, 2. het aantal nieuwe hospitalisaties en 3. het aantal overlijdens toegeschreven aan covid19. Ieder nieuwsbericht opende en eindigde met onheilspellende cijfers van dood en verderf. Indien u niet ziek was, dan werd u het wel van naar het nieuws te luisteren. Tegelijk werd ons een uitweg voorgehouden. Als u en ik, collectief en gedwee, alle aanbevelingen, voorschriften en vrijheidsbeperkingen van onze technocraten, experten, virologen en politici opvolgden, dan zouden wij als een ploeg van 11 miljoen dit onzichtbare deeltje verslaan en overwinnen.
Steven’s boek is confronterend. Het is een chronologisch overzicht van de periode december 2020 tot maart 2022. Omdat de Mens snel vergeet, is het goed dat Steven zijn teksten van destijds heeft gebundeld. Zodat we het niet zouden vergeten. Wie het boek leest en terug bladert in de tijd, die wordt herinnerd aan de meest waanzinnige maatregelen die ons werden opgelegd en die onze overheid met een nooit geziene repressie heeft afgedwongen.
Mark Zuckerberg en Jack Dorsey
Iedereen die in die periode de nuchterheid en kritische geest behield, die voelde en zag hoe sociale mediaplatformen als een bewapeningssysteem werden ingezet om één dominant narratief te verspreiden en tegelijk ieder afwijkend geluid weg filterden.
Iedereen wist het. En wie het niet wist, die voelde het. Het was al te opvallend. Wie daar toen op wees, werd weggezet en gestigmatiseerd als antivaxxer, wappie of samenzweringstheoreticus. En hier zijn we dan... 4 jaar later, met officiële bekentenissen, getuigenissen en schriftelijk bewijs. Persagentschap Belga meldt vandaag dat Mark Zuckerberg betreurt destijds “niet opener te zijn geweest toen de overheid hem onder druk heeft gezet om berichten rond het virus te censureren”. Voormalige Twitter-baas Jack Dorsey slaakte eerder al een gelijkaardig ‘mea culpa’.
Het besluit is bijzonder eenvoudig. Facebook en haar CEO werden bedreigd en de arm omgewrongen om hun platform te laten misbruiken als propagandistische megafoon voor een misdadige desinformatiecampagne.
Squealer en Snowball
Het mag niet verbazen dat de eerste voetnoot in het boek van Steven Arrazola verwijst naar ‘Animal Farm’ van George Orwell. Het boek leest als een handleiding en de tekenfilm lijkt wel een instructievideo. Het is een fabelachtig verhaal waarin de varkens de macht grijpen en de andere boerderijdieren vernederen, terroriseren en worden gereduceerd tot… mensen.
Het grote zwijn genaamd ‘Napoleon’ lijkt niet toevallig op Stalin. Het minzame stokoude varken ‘Old Major’ verbeeldt dan weer zowel Lenin als Marx. Wie zich wil verdiepen in de mechanismen achter totalitaire machtsstructuren, die moet eerst ‘Animal Farm’ lezen. Alleen dan loont het de werken van Hannah Arendt, Jacques Ellul, Gordon Tullock of Mattias Desmet te lezen.
Waarom is Animal Farm zo instructief? Dankzij figuren als ‘Squealer’ en ‘Snowball’.
Snowball
Snowball staat symbool voor Trotski, die een leidende rol speelde tijdens de Russische Revolutie maar later zou worden verbannen door Stalin. Zijn lot toont hoe medestanders uitgroeien tot politieke rivalen, om vervolgens te worden gedemoniseerd door propaganda of geliquideerd met geweld. Hoewel ideologisch geïnspireerd, is het Snowball die zich het lot van de dieren aantrekt en als een technocraat de levenskwaliteit op de boerderij wil verbeteren. Daarop stuurt Napoleon de vechthonden op hem af. Snowball wordt verjaagd door dezelfde bloedhonden waarmee Napoleon alle andere dieren terroriseert.
“Zoals Saturnus, verscheurt de revolutie haar eigen kinderen.”
- Jacques Mallet du Pan, 1793
De verdrijving van Snowball en de daaropvolgende lastercampagne tegen hem, toont hoe ideologieën en revolutionaire bewegingen afglijden door interne machtsstrijd of politieke manipulatie. Lang na zijn verdrijving blijven Napoleon en zijn varkens de gevluchte Snowball aanduiden als verrader en zondebok. Alle opduikende problemen en tegenslagen van het regime worden aan Snowball toegeschreven, ook al is die al lang verdwenen.
Meer recent doet het lot van Snowball denken aan wat zovele goedbedoelende artsen, vaccinologen, professoren, burgers en journalisten ten beurt viel. Zij die actief wilden meewerken in de strijd tegen Covid19, maar werden geruïneerd, verguisd en ontslagen toen bleek dat hun aanbevelingen indruisten tegen de ambities van zij die een welbepaalde agenda uitrolden.
Squealer
Zoals zijn naam doet vermoeden, vertegenwoordigt squealer de manipulatieve communicatie waarmee de andere dieren worden geterroriseerd en Napoleon zijn macht versterkt. Squealer symboliseert de propaganda in totalitaire regimes en werd gebaseerd op personages zoals Molotov. Of Joseph Goebbels, of Ari Fleischer.
Squealer is Napoleon’s meest getrouwe luitenant en gebruikt misleidende feiten waarmee hij de dictatuur rechtvaardigt en tegelijk de boerderijdieren indoctrineert. Zowel Squealer als Napoleon klampen zich tot het bittere eind vast aan de macht.
Het lijkt erop alsof Mark Zuckerberg dan toch een geweten en wroeging heeft. Zijn medeplichtigheid aan misinformatie en het kleuren van de eenzijdige berichtgeving is een essentieel werktuig gebleken in de synthetische angstcampagne waarmee de brede bevolking werd verleid tot het naleven van de meest catastrofale maatregelen.
Afsluitend
Beter laat dan nooit. De breuk die is opgetreden onder vrienden en familie, zij die onterecht werden ontslagen, zij die werden bedreigd met broodroof, zij die lichamelijke schade opliepen door een ongeteste en een onomkeerbare therapeutische behandeling, zij die hun bedrijf moesten sluiten en failliet gingen, zij die urenlang gemondmaskerd op de schoolbanken zaten,… voor hen komt deze ontsluiering en boetedoening van Mark Zuckerberg schromelijk te laat. Het kwaad is geschied.
Vandaar de hoop dat wij collectief tot inkeer mogen komen. Dat we inzien hoe fout we waren tijdens de oorlog, hoezeer men is meegegaan in dat misleidend en zelf-vernietigend narratief dat zoveel schade heeft berokkend.
De gebouwen staan nog recht, maar alle andere structuren die onze samenleving ‘warm’ maakten, werden tijdens die 4 vreselijke oorlogsjaren met de grond gelijk gemaakt. We kunnen pas aan de wederopbouw beginnen wanneer de collaborateurs hun inschattingsfout inzien en afstand nemen van het regime dat zij in oorlogstijd zo blind hebben achternagehold. Laat het ‘mea culpa’ van Mark Zuckerberg een inspiratie zijn en tegelijk een waarschuwing zijn voor de scenario’s die het potentieel hebben ons in de toekomst opnieuw te pokken of te mazelen.
Vindt u dit een interessante publicatie, dan kan u die waardering tonen met een ‘like’ of delen binnen uw eigen netwerk of vriendenkring. Zoals steeds kan u reageren in de comments.
Hier kan u het boek van Steven Arrazola online bestellen. Een aanrader en onontbeerlijk naslagwerk van historiografische waarde.
Mooie tekst. Al denk ik dat het vooral de angst voor gerechtelijke vervolging is onder een mogelijke toekomstige Trump-administratie die Zuckerberg tot bekentenis heeft doen overgaan ...
Weeral genoten van jou heerlijke schrijfsel Joachim. Is de bekentenis van Zuckerberg al voldoende doorgedrongen in de media? Of houdt men de lippen stijf op mekaar?